2020-01-27 10:13:37• hírek • Szatmár.ro

A Mike-csúcs megmászásával indult az idei EKE-túraszezon

A hétvégén elstartolt az Erdélyi Kárpát Egyesület Szatmárnémeti szervezetének idei túraszezonja. A szombati kirándulásról Lózer Beáta beszámolóját olvashatják.


Január 25-én szombaton nyitotta meg a Szatmári EKE az idei túráinak a sorozatát. Valószínűleg sokan vágytak már rá, hogy kimozduljanak végre a házból, hiszen a reggeli hideg, ködös idő ellenére több mint 70 túrázó gyűlt össze. Voltak kicsik, nagyok, és az idősebb korosztály is képviselte magát.

Miután a parkolóban beosztottuk magunkat, hogy minél kevesebb kocsival menjünk, legközelebb már a Boda Oșanu fogadónál találkoztunk, Lunaforrás közelében. Itt már verőfényes napsütés fogadott minket, majd egy rövid eligazítás követően útnak is indultunk.

Felfelé haladva többször pihenőt tartottunk, hogy a társaság ne szakadjon nagyon szét. Útközben csodálhattuk a tél és hideg alkotta különböző képződményeket: jéggé dermedt vízesések, befagyott patakok, “kókuszreszelék hó”, valamint a tavaszi és téli hatású völgyek és szurdokok váltakozása gyönyörködtetett.

Mivel ekkora társaságnál már nagyon változó a túratempó, és edzettség, voltak páran, akik visszafordultak, mert nem a mennyiség, hanem a minőség számít! Végül azért a legkisebbek is sikeresen felkapaszkodtak a csúcsra, bár apró lábaikkal tényleg nem volt könnyű dolguk. Szerencsére nagyszerű idő volt, így a csúcson napozva falatozhattunk.

A visszavezető út egy meredek ereszkedővel kezdődött, amelyet nem csak a gyerekek, de mi felnőttek is nagyon élveztünk, kipróbálhattuk, hogy milyen fenékfékkel csúszni lefelé. Még szürkület előtt értünk le a kocsikhoz.

A 12 kilométeres túra azért jó sok mászást tartogatott. A 700 méternyi emelkedő a felnőtteket elfárasztotta, viszont a gyerekeket a sok hancúrozás merítette le a nap végére. Mindenképpen megérdemelték a túrapontott, nagyon ügyesek voltak!

Szerencsére ez a túra is jó hangulatban, népes társágban, sok gyerek részvételével zajlott. Azért pedig, hogy mindenki épségben ért le és biztonságban érezhette magát, köszönet a túravezetőnek, segéd-túravezetőknek Barkász Gábornak, Márk-Nagy Jánosnak, Szabó Lacinak és Szejke Lórinak!

Azoknak a gyerekek, akinek most nem sikerült eljönniük, üzenjük, hogy ne búslakodjanak, még van esélyük összegyűjteni idén a 7 túrapontot! Bakancsra fel!


A fotókat Hajdu Piroska, Daróczy Zita, Barkász Gábor és Orosz János készítették.











Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: